Forum

Powrót JEDZ

A.

Anna .....

32

Witam, postepo. wg "starej ustawy'
W SIWZ Zamawiający nie żądał fakultatywnych przesłanek wykluczenia tj. m. in. zaświadczenie z ZUS,.
W JEDZ Wykonawca zaznaczył odpowiedź NIE - dotyczy pytania Czy wykonawca będzie w stanie przedstawić zaświadczenie odnoszące się do płatności składek na ubezpieczenie społeczne i podatków lub przedstawić informacje, które umożliwią instytucji zamawiającej lub podmiotowi zamawiającemu uzyskanie tego zaświadczenia bezpośrednio
za pomocą bezpłatnej krajowej bazy danych w dowolnym państwie członkowskim?
Oferta najkorzystniejsza. Zamawiający w SIWZ ma zaznaczone, że bedzie od najkorzystniejszego wykonawcy żądał jedynie oświadczenia Wykonawcy o braku wydania wobec niego prawomocnego wyroku sądu lub ostatecznej decyzji administracyjnej o zaleganiu z uiszczaniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne albo– w przypadku wydania takiego wyroku lub decyzji – dokumentów potwierdzających dokonanie płatności tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami lub zawarcie wiążącego porozumienia w sprawie spłat tych należności.
Moje pytanie: Czy należy wyjaśniać JEDZ-a? odnosnie odpowiedzi Wykonawcy?
Bedę wdzięczna za podpowiedzi.
Witam, postepo. wg "starej ustawy' W SIWZ Zamawiający nie żądał fakultatywnych przesłanek wykluczenia tj. m. in. zaświadczenie z ZUS,. W JEDZ Wykonawca zaznaczył odpowiedź NIE - dotyczy pytania Czy wykonawca będzie w stanie przedstawić zaświadczenie odnoszące się do płatności składek na ubezpieczenie społeczne i podatków lub przedstawić informacje, które umożliwią instytucji zamawiającej lub podmiotowi zamawiającemu uzyskanie tego zaświadczenia bezpośrednio za pomocą bezpłatnej krajowej bazy danych w dowolnym państwie członkowskim? Oferta najkorzystniejsza. Zamawiający w SIWZ ma zaznaczone, że bedzie od najkorzystniejszego wykonawcy żądał jedynie oświadczenia Wykonawcy o braku wydania wobec niego prawomocnego wyroku sądu lub ostatecznej decyzji administracyjnej o zaleganiu z uiszczaniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne albo– w przypadku wydania takiego wyroku lub decyzji – dokumentów potwierdzających dokonanie płatności tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami lub zawarcie wiążącego porozumienia w sprawie spłat tych należności. Moje pytanie: Czy należy wyjaśniać JEDZ-a? odnosnie odpowiedzi Wykonawcy? Bedę wdzięczna za podpowiedzi.
0
2021-02-03 11:05 0

A.

Anna .....

Fachowiec 132

Na szkoleniu poświęconym dokumentowi JEDZ powiedziano, że pytanie to pojawia się ze względu na błąd systemowy (mam na myśli punkt e)) i bez względu na to co Wykonawca zaznaczy (TAK/NIE) lub w ogóle nic nie zaznaczy - zostawiamy bez wyjaśnień. Po prostu nic nie robimy.
Na szkoleniu poświęconym dokumentowi JEDZ powiedziano, że pytanie to pojawia się ze względu na błąd systemowy (mam na myśli punkt e)) i bez względu na to co Wykonawca zaznaczy (TAK/NIE) lub w ogóle nic nie zaznaczy - zostawiamy bez wyjaśnień. Po prostu nic nie robimy.
0
2021-02-03 11:24 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy