Forum

Powrót Plan postępowań a zamówienie podprogowe

J.

Justyna .....

9

Przymierzam się do ogłoszenia planu postępowań i wychodzi mi, że będę miała 1 zamówienie na usługi sprzątania o wartości szacunkowej 114.000 zł netto.
Jest to zamówienie, które zawsze wychodziło ponad próg 30.000 euro (w ostatnim przetargu wyłoniono wykonawca, który został wezwany do wyjaśnień rażąco niskiej ceny i wyjaśnienia złożył kompletne i została podpisana z nim umowa).

W związku z powyższym w tym roku tożsame zamówienie planuję również opublikować jako tryb podstawowy (a nie zapytanie ofertowe)
Rozumiem, ze jest to dozwolone i mogę zastosować procedury odpowiednie dla przetargu, mimo że z szacunku wychodzi poniżej 130.000 zł netto? Ujmuję wówczas dane zamówienie w planie postępowań?
Przymierzam się do ogłoszenia planu postępowań i wychodzi mi, że będę miała 1 zamówienie na usługi sprzątania o wartości szacunkowej 114.000 zł netto. Jest to zamówienie, które zawsze wychodziło ponad próg 30.000 euro (w ostatnim przetargu wyłoniono wykonawca, który został wezwany do wyjaśnień rażąco niskiej ceny i wyjaśnienia złożył kompletne i została podpisana z nim umowa). W związku z powyższym w tym roku tożsame zamówienie planuję również opublikować jako tryb podstawowy (a nie zapytanie ofertowe) Rozumiem, ze jest to dozwolone i mogę zastosować procedury odpowiednie dla przetargu, mimo że z szacunku wychodzi poniżej 130.000 zł netto? Ujmuję wówczas dane zamówienie w planie postępowań?
0
2021-01-26 08:53 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Ponieważ w nowej ustawie nie ma sformułowania "ustawy nie stosuje się"(odpowiednika z art. 4 poprzedniej ustawy), to należy domniemywać, że jest dowolność i jeśli zamawiający chce zastosować przepisy ustawy pzp do zamówień poniżej 130.000 zł to oczywiście może. Według starej ustawy takie działania były kontrowersyjne, jedni wypowiadali się, że można inni, że nie. Teraz przynajmniej jest dowolność.
Ponieważ w nowej ustawie nie ma sformułowania "ustawy nie stosuje się"(odpowiednika z art. 4 poprzedniej ustawy), to należy domniemywać, że jest dowolność i jeśli zamawiający chce zastosować przepisy ustawy pzp do zamówień poniżej 130.000 zł to oczywiście może. Według starej ustawy takie działania były kontrowersyjne, jedni wypowiadali się, że można inni, że nie. Teraz przynajmniej jest dowolność.
0
2021-01-26 09:03 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy