Forum

Powrót Agregacja zamówień

Ł.

Łukasz .....

0

Dzień dobry,
chciałbym ogłosić dwa postępowania. Jedno na dostawę komputerów (w wartości ok. 110.000 EUR), a drugie na dostawę drukarek (o wartości (ok. 100.000 EUR). Każde z nich jest o wartości poniżej progów EU. Ale spotkałem się z poglądem, iż komputery i drukarki należy potraktować łącznie. W związku z tym mam pytanie: czy według Państwa te zamówienia winny podlegać agregacji? Czy na uwzględnienie zasługuje pogląd wyrażony kiedyś przez KIO że o tożsamości przedmiotu zamówienia decyduje przede wszystkim jego zamienność (substytucyjność) a nie wzajemne się uzupełnianie (komplementarność).
Innymi słowy jeżeli dla zamawiającego jest wszystko jedno czy kupi produkt A czy produkt B, to oznacza że powinien dokonać łącznego szacowania. W przeciwnym wypadku - odrębnego. Co Państwo na to?
Dzień dobry, chciałbym ogłosić dwa postępowania. Jedno na dostawę komputerów (w wartości ok. 110.000 EUR), a drugie na dostawę drukarek (o wartości (ok. 100.000 EUR). Każde z nich jest o wartości poniżej progów EU. Ale spotkałem się z poglądem, iż komputery i drukarki należy potraktować łącznie. W związku z tym mam pytanie: czy według Państwa te zamówienia winny podlegać agregacji? Czy na uwzględnienie zasługuje pogląd wyrażony kiedyś przez KIO że o tożsamości przedmiotu zamówienia decyduje przede wszystkim jego zamienność (substytucyjność) a nie wzajemne się uzupełnianie (komplementarność). Innymi słowy jeżeli dla zamawiającego jest wszystko jedno czy kupi produkt A czy produkt B, to oznacza że powinien dokonać łącznego szacowania. W przeciwnym wypadku - odrębnego. Co Państwo na to?
0
2021-01-20 13:26 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

W nowej ustawie pojawił się art. 30 ust. 2, który mówi o zamówieniach podobnych i teraz kwestia interpretacji tego określenia "dostawy podobne": "W przypadku gdy zamawiający planuje nabycie podobnych dostaw, wartością zamówienia jest łączna wartość podobnych dostaw, nawet jeżeli zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, lub dopuszcza możliwość składania ofert częściowych." Ja bym to połączyła.
W nowej ustawie pojawił się art. 30 ust. 2, który mówi o zamówieniach podobnych i teraz kwestia interpretacji tego określenia "dostawy podobne": "W przypadku gdy zamawiający planuje nabycie podobnych dostaw, wartością zamówienia jest łączna wartość podobnych dostaw, nawet jeżeli zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, lub dopuszcza możliwość składania ofert częściowych." Ja bym to połączyła.
0
2021-01-20 13:34 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy