Forum

Powrót Forma dokumentów przygotowywanych przez zamawiającego według nowego Pzp

B.

Bartłomiej .....

16

Witam
Z zapisów ustawy i Rozporządzenia z dnia 30.12.2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 poz. 2452) wychodzi mi, że konieczność opatrywania dokumentów podpisem elektronicznym (kwalifikowanym lub zaufanym lub osobistym – w zależności od wartości zamówienia) zastrzeżona jest jedynie dla wykonawców.
W § 2 ust. 1 i 2 Rozporządzenia – gdzie mamy mowę zarówno o dokumentach sporządzanych przez wykonawcę (ust. 1 i 2) jak i zmawiającego (ust. 2) jest mowa tylko o tym, że dokumenty sporządza się w „postaci elektronicznej”, w § 2 Rozporządzenia nie ma w ogóle mowy o podpisie.
Dalej w przepisach Rozporządzenia jeśli jest mowa o opatrywaniu dokumentu podpisem elektronicznym to zapisy te odnoszą jedynie do dokumentów, które wytwarzane są przez wykonawców np. § 6 ust. 2, § 7 ust. 1 i 2.

Dalej w § 10 Rozporządzenia, gdzie jest mowa, jakie wymagania ma spełniać dokument elektroniczny nie ma też mowy o konieczności podpisywania go elektronicznie.

Podsumowując wychodzi mi, że dla dokumentów zamawiającego zastrzeżona, jest jedynie postać elektroniczna i nie ma konieczności opatrywania tych dokumentów podpisem elektronicznym.
Natomiast dla większości dokumentów wykonawcy zastrzeżona jest oczywiście postać elektroniczna plus konieczność opatrzenia go odpowiednim podpisem elektronicznym (z wyłączeniem dokumentów i informacji, o których mowa w § 2 ust. 2 Rozporządzenia.

Rozumiem oczywiście, że najlepiej było by również po stronie zamawiającego przejść na „pełną elektronizację” i dokumenty zamawiającego opatrywać podpisem elektronicznym. Obawiam się jednak, że w dużej części instytucji zamawiających w dalszym ciągu sprawniej i prościej będzie uzyskać „tradycyjny” podpis niż podpis elektroniczny i może lepiej na początek pozostać, w tym zakresie przy starych zwyczajach a z czasem metodą „małych kroków” przejść na pełna elektronizację.

Wobec powyższego mam pytanie:
1.Czy dobrze rozumiem, że jako zamawiający nie muszę opatrywać dokumentów (SWZ, zawiadomienia, informacje itd.) podpisem elektronicznym?

2. W jakiej formie Wy zamierzacie przekazywać dokumenty Zamawiającego, z podpisem elektronicznym, czy może po staremu korzystając jak do tej pory ze „zwykłych skanów” (dokumentów podpisanych w papierze) lub „pdf-ów” generowanych z worda z adnotacją, że dokument został podpisany przez wójta/burmistrza itd.?
Witam Z zapisów ustawy i Rozporządzenia z dnia 30.12.2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 poz. 2452) wychodzi mi, że konieczność opatrywania dokumentów podpisem elektronicznym (kwalifikowanym lub zaufanym lub osobistym – w zależności od wartości zamówienia) zastrzeżona jest jedynie dla wykonawców. W § 2 ust. 1 i 2 Rozporządzenia – gdzie mamy mowę zarówno o dokumentach sporządzanych przez wykonawcę (ust. 1 i 2) jak i zmawiającego (ust. 2) jest mowa tylko o tym, że dokumenty sporządza się w „postaci elektronicznej”, w § 2 Rozporządzenia nie ma w ogóle mowy o podpisie. Dalej w przepisach Rozporządzenia jeśli jest mowa o opatrywaniu dokumentu podpisem elektronicznym to zapisy te odnoszą jedynie do dokumentów, które wytwarzane są przez wykonawców np. § 6 ust. 2, § 7 ust. 1 i 2. Dalej w § 10 Rozporządzenia, gdzie jest mowa, jakie wymagania ma spełniać dokument elektroniczny nie ma też mowy o konieczności podpisywania go elektronicznie. Podsumowując wychodzi mi, że dla dokumentów zamawiającego zastrzeżona, jest jedynie postać elektroniczna i nie ma konieczności opatrywania tych dokumentów podpisem elektronicznym. Natomiast dla większości dokumentów wykonawcy zastrzeżona jest oczywiście postać elektroniczna plus konieczność opatrzenia go odpowiednim podpisem elektronicznym (z wyłączeniem dokumentów i informacji, o których mowa w § 2 ust. 2 Rozporządzenia. Rozumiem oczywiście, że najlepiej było by również po stronie zamawiającego przejść na „pełną elektronizację” i dokumenty zamawiającego opatrywać podpisem elektronicznym. Obawiam się jednak, że w dużej części instytucji zamawiających w dalszym ciągu sprawniej i prościej będzie uzyskać „tradycyjny” podpis niż podpis elektroniczny i może lepiej na początek pozostać, w tym zakresie przy starych zwyczajach a z czasem metodą „małych kroków” przejść na pełna elektronizację. Wobec powyższego mam pytanie: 1.Czy dobrze rozumiem, że jako zamawiający nie muszę opatrywać dokumentów (SWZ, zawiadomienia, informacje itd.) podpisem elektronicznym? 2. W jakiej formie Wy zamierzacie przekazywać dokumenty Zamawiającego, z podpisem elektronicznym, czy może po staremu korzystając jak do tej pory ze „zwykłych skanów” (dokumentów podpisanych w papierze) lub „pdf-ów” generowanych z worda z adnotacją, że dokument został podpisany przez wójta/burmistrza itd.?
0
2021-01-20 09:06 0

W.

Wojciech .....

Fachowiec 814

Zamawiający nie musi mieć podpisu, ale lepiej aby miał :) Ja już od jakiś 3 lat stosuję praktykę KPE. Generuję wszystko do *.pdf i podpisuję. U nas mają podpisy nawet członkowie komisji aby ułatwić, a więc i protokoły i wybory są wyłącznie w formie elektronicznej, ale naturalnie nie ma takiego obowiązku. Za to znikły mi skoroszyty.
Zamawiający nie musi mieć podpisu, ale lepiej aby miał :) Ja już od jakiś 3 lat stosuję praktykę KPE. Generuję wszystko do *.pdf i podpisuję. U nas mają podpisy nawet członkowie komisji aby ułatwić, a więc i protokoły i wybory są wyłącznie w formie elektronicznej, ale naturalnie nie ma takiego obowiązku. Za to znikły mi skoroszyty.
0
2021-01-20 09:14 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy