Forum

Powrót Granica między krajowym a unijnym?

A.

Anna .....

13

Drodzy forumowicze. mam duży problem.
Końcem grudnia ogłosiłam przetarg krajowy.TO 14.01.2021. Dziś otrzymałam telefoniczna informację od potencjalnego wykonawcy o ogromnym niedoszacowaniu ( wyliczył sobie z wadiów i zabezpieczenia) . Sprawdziłam i niestety nasi merytoryczni polegli na szacowaniu. Przetarg na 24 m-ce. Co zrobić żeby nie unieważnić i nie musieć go szybko robić w NPZP?
1) skrócić czas trwania z 24 miesięcy na 12 miesięcy i obciąć połowę asortymentu zmieniając ogłoszenie, siwz i termin składania ( tylko na co się wtedy powołać, czy jakaś notatka od merytorystów wystarczyłaby i ewentualnie jaka?)
2) czekać na złożenie ofert. Przekazać ceny do Zarządu z prośba o dofinansowanie. Tylko czy nawet w momencie dofinansowania nie wzbudzi to podejrzeń, ze stosowaliśmy krajówkę w celu uniknięcia unii?
Błagam was o pomoc i jakieś podstawy prawne. ;(
Drodzy forumowicze. mam duży problem. Końcem grudnia ogłosiłam przetarg krajowy.TO 14.01.2021. Dziś otrzymałam telefoniczna informację od potencjalnego wykonawcy o ogromnym niedoszacowaniu ( wyliczył sobie z wadiów i zabezpieczenia) . Sprawdziłam i niestety nasi merytoryczni polegli na szacowaniu. Przetarg na 24 m-ce. Co zrobić żeby nie unieważnić i nie musieć go szybko robić w NPZP? 1) skrócić czas trwania z 24 miesięcy na 12 miesięcy i obciąć połowę asortymentu zmieniając ogłoszenie, siwz i termin składania ( tylko na co się wtedy powołać, czy jakaś notatka od merytorystów wystarczyłaby i ewentualnie jaka?) 2) czekać na złożenie ofert. Przekazać ceny do Zarządu z prośba o dofinansowanie. Tylko czy nawet w momencie dofinansowania nie wzbudzi to podejrzeń, ze stosowaliśmy krajówkę w celu uniknięcia unii? Błagam was o pomoc i jakieś podstawy prawne. ;(
0
2021-01-04 10:47 0

E.

Ewa .....

Fachowiec 512

ad2 nie wchodzi w grę Jesli błąd jest duzy - a tak to wygląda - to jest ryzyko zaniżania wartości w celu ominiecia stosowania pewnych przepisów ustawy (dotyczących postepowania UE)
ad1 jjest juz lepszy choc nie idealny(zmieniamy zapisy siwz /ogłoszenia nie dlatego że zmieniły sie okoliczności a dlatego że tuszujemy błąd) Oczywiście merytoryści muszą sporządzic notatke wraz z jakimś uzasadnieniem Naważyli piwa to musza je wypic a nie Pani.
ad2 nie wchodzi w grę Jesli błąd jest duzy - a tak to wygląda - to jest ryzyko zaniżania wartości w celu ominiecia stosowania pewnych przepisów ustawy (dotyczących postepowania UE) ad1 jjest juz lepszy choc nie idealny(zmieniamy zapisy siwz /ogłoszenia nie dlatego że zmieniły sie okoliczności a dlatego że tuszujemy błąd) Oczywiście merytoryści muszą sporządzic notatke wraz z jakimś uzasadnieniem Naważyli piwa to musza je wypic a nie Pani.
0
2021-01-04 12:31 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy