Forum

Powrót rażąca cena

K.

Katarzyna .....

1

Ogłosiłam przetarg w trybie podstawowym bez negocjacji na dostawę kruszywa, wartość szacunkowa 120.540,00 zł brutto. W postępowaniu złożono 9 ofert. W ośmiu ofertach kwoty kształtują się w granicach 103.320,00 zł brutto - 209.000,00 zł brutto. Dziewiąta oferta mocno przewyższa ceny pozostałych, gdyż wynosi 312.850,00 zł brutto. Jest wysoka w porównaniu do innych tak jak byłaby zawyżona, przez co dwie oferty z najniższą ceną wpadają w próg rażąco niskiej ceny. Proszę o pomoc: czy wzywać wykonawców do wyjaśnień rażąco niskiej ceny czy mogę odrzucić wykonawcę z najwyższą ceną na podstawie czynu nieuczciwej konkurencji?
Ogłosiłam przetarg w trybie podstawowym bez negocjacji na dostawę kruszywa, wartość szacunkowa 120.540,00 zł brutto. W postępowaniu złożono 9 ofert. W ośmiu ofertach kwoty kształtują się w granicach 103.320,00 zł brutto - 209.000,00 zł brutto. Dziewiąta oferta mocno przewyższa ceny pozostałych, gdyż wynosi 312.850,00 zł brutto. Jest wysoka w porównaniu do innych tak jak byłaby zawyżona, przez co dwie oferty z najniższą ceną wpadają w próg rażąco niskiej ceny. Proszę o pomoc: czy wzywać wykonawców do wyjaśnień rażąco niskiej ceny czy mogę odrzucić wykonawcę z najwyższą ceną na podstawie czynu nieuczciwej konkurencji?
0
2024-08-30 08:08 0

A.

Anna .....

Fachowiec 439

1) Nie ma tutaj nic co wskazywałoby na czyn nieuczciwej konkurencji, sama wysoka cena nie jest podstawą do odrzucenia oferty.
2) Z przyczyn oczywistych - jedna oferta zawyża średnią z uwagi na znacznie wyższą cenę od pozostałych ofert, więc z przyczyn oczywistych odstępujecie od badania RNC. W notatce wspomnieć też, że ceny ofert najkorzystniejszych nie odbiegają znacznie od waszego szacunku i nie wzbudzają wątpliwości Zamawiającego.
1) Nie ma tutaj nic co wskazywałoby na czyn nieuczciwej konkurencji, sama wysoka cena nie jest podstawą do odrzucenia oferty. 2) Z przyczyn oczywistych - jedna oferta zawyża średnią z uwagi na znacznie wyższą cenę od pozostałych ofert, więc z przyczyn oczywistych odstępujecie od badania RNC. W notatce wspomnieć też, że ceny ofert najkorzystniejszych nie odbiegają znacznie od waszego szacunku i nie wzbudzają wątpliwości Zamawiającego.
0
2024-08-30 09:14 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy