Forum

Powrót wizualizacja ZUS

M.

Monika .....

28

Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie przesłał wizualizację zaświadczenia z ZUS i podpisał elektronicznie swoim podpisem. Czy w świetle przepisów tj.ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych nalezy to przyjąć? Opinia UZP nie rozwiewa wątpliwości.
Zgodnie z ww. ustawą zaświadczenie ZUS musi spełniać przesłanki art. 71aa ust. 2 ustawy tj:
1) informację, że pismo zostało wydane w postaci elektronicznej przy wykorzystaniu systemu teleinformatycznego Zakładu i opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym albo podpisem osobistym ze wskazaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby, która je podpisała, albo kwalifikowaną pieczęcią elektroniczną;
2) identyfikator pisma nadawany przez system teleinformatyczny Zakładu.

W przypadku pkt 1 wizualizacja zaświadczenia moim zdaniem nie spełnia tego bo jest tylko informacja kto jest upoważniony z imienia i nazwiska do wydania zaświadczenia a nie ma napisane kto podpisuje elektronicznie (jest informacja że dokument został podpisany elektronicznie i aby go zweryfikować należy użyć oprogramowania do weryfikacji podpisów).
Często jest tak że ktoś inny wystawia zaświadczenie a ktoś inny podpisuje (miałam takie przypadki ale wówczas miałam oryginał wiec nie było problemu).

Ponadto ciężko uznać to za wydruk papierowy ponieważ każdy wie że wykonawcy idą na skróty.

Czy ma ktoś jakieś orzecznictwo KIO które wprost mówi o wizualizacji dokumentu.
Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie przesłał wizualizację zaświadczenia z ZUS i podpisał elektronicznie swoim podpisem. Czy w świetle przepisów tj.ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych nalezy to przyjąć? Opinia UZP nie rozwiewa wątpliwości. Zgodnie z ww. ustawą zaświadczenie ZUS musi spełniać przesłanki art. 71aa ust. 2 ustawy tj: 1) informację, że pismo zostało wydane w postaci elektronicznej przy wykorzystaniu systemu teleinformatycznego Zakładu i opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym albo podpisem osobistym ze wskazaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby, która je podpisała, albo kwalifikowaną pieczęcią elektroniczną; 2) identyfikator pisma nadawany przez system teleinformatyczny Zakładu. W przypadku pkt 1 wizualizacja zaświadczenia moim zdaniem nie spełnia tego bo jest tylko informacja kto jest upoważniony z imienia i nazwiska do wydania zaświadczenia a nie ma napisane kto podpisuje elektronicznie (jest informacja że dokument został podpisany elektronicznie i aby go zweryfikować należy użyć oprogramowania do weryfikacji podpisów). Często jest tak że ktoś inny wystawia zaświadczenie a ktoś inny podpisuje (miałam takie przypadki ale wówczas miałam oryginał wiec nie było problemu). Ponadto ciężko uznać to za wydruk papierowy ponieważ każdy wie że wykonawcy idą na skróty. Czy ma ktoś jakieś orzecznictwo KIO które wprost mówi o wizualizacji dokumentu.
0
2024-08-27 11:40 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy