Forum

Powrót wadium i tzo

K.

Katarzyna .....

0

Wykonawca nie odpowiedział na wezwanie do złożenia podmiotowych środków dowodowych, ani na ponowne wezwanie na podst. art. 128 ust. 1. TZO mija 05.09.2024 r. Wezwałam kolejnego wykonawcę do złożenia PŚD w terminie do 02.09.2024 r. Już dziś wiem że oferta pierwszego będzie odrzucona ale ogłoszę to być może po upływie TZO
1. Czy mam prawo do zatrzymania wadium pierwszego wykonawcy?
2. Czy powinnam poinformować wykonawcę o zatrzymaniu wadium i na jakiej podstawie?
3. Kiedy powinnam poinformować wykonawcę o zatrzymaniu wadium? Od razu? Po ogłoszeniu wyboru najkorzystniejszej oferty?
4. Czy jeśli TZO upłynie wcześniej niż wybór wykonawcy nadal mogę zwrócić się o wypłatę wadium? (gwarancja)
Wykonawca nie odpowiedział na wezwanie do złożenia podmiotowych środków dowodowych, ani na ponowne wezwanie na podst. art. 128 ust. 1. TZO mija 05.09.2024 r. Wezwałam kolejnego wykonawcę do złożenia PŚD w terminie do 02.09.2024 r. Już dziś wiem że oferta pierwszego będzie odrzucona ale ogłoszę to być może po upływie TZO 1. Czy mam prawo do zatrzymania wadium pierwszego wykonawcy? 2. Czy powinnam poinformować wykonawcę o zatrzymaniu wadium i na jakiej podstawie? 3. Kiedy powinnam poinformować wykonawcę o zatrzymaniu wadium? Od razu? Po ogłoszeniu wyboru najkorzystniejszej oferty? 4. Czy jeśli TZO upłynie wcześniej niż wybór wykonawcy nadal mogę zwrócić się o wypłatę wadium? (gwarancja)
0
2024-08-26 14:24 0

K.

Kinga .....

Fachowiec 499

Wg mnie.
1.TAK
TAK, 97 ust. 6 pkt 1
3. od razu, bo po wyborze może być za późno (np. upłynął TZO)
4.lepiej zwrócić się w terminie związania, - zależy co jest w treści gwarancji

Ale mogę się mylić więc poczekaj na bardziej doświadczonych
Wg mnie. 1.TAK TAK, 97 ust. 6 pkt 1 3. od razu, bo po wyborze może być za późno (np. upłynął TZO) 4.lepiej zwrócić się w terminie związania, - zależy co jest w treści gwarancji Ale mogę się mylić więc poczekaj na bardziej doświadczonych
0
2024-08-26 14:53 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy