Forum

Powrót Przetarg unijny czy krajowy?

A.

Agata .....

8

W postępowaniu prowadzonym w trybie art. 132 Pzp (tzw. unijnym) z 11 części nie wyłoniono wykonawcy w dwóch częściach (w jednym zepsuta oferta, w drugim brak oferty). Jedna część to sprzęt medyczny (USG ok. 500 tys. zł netto) a druga część to o wartości kilkunastu tysięcy netto narzędzia chirurgiczne. Musimy teraz na nowo ogłosić postępowanie - nie chcemy wolnej ręki, ponieważ zamówienie jest z dofinansowania z Ministerstwa Zdrowia. Problem mam taki, że ta druga część na narzędzia pasuje mi teraz do postępowania unijnego, które właśnie przygotowujemy na zakup implantów, bo tam mamy też 2 części z narzędziami tego typu. Czy powinnam teraz rozdzielić te dwie części nierozstrzygnięte (USG i narzedzia) i ogłosić na USG przetarg krajowy, a pakiet narzędziowy dołączyć do przetargu unijnego?
Wydaje mi się, że tak, ale martwią mnie dwie rzeczy:
1) kody CPV - w pierwszym postępowaniu miałam jeden ogólny do wszystkich części, a teraz jak rozdzielę te części to dla części narzędziowej będzie inny kod CPV (taki typowy z implantów i narzędzi chirurgicznych )
2) zależy nam na czasie - musimy wyłonić wykonawcę i rozliczyć dofinansowanie do końca roku, a przetarg unijny rozstrzygnie się z końcem roku - myślę o zastosowaniu dla tej części z narzędziami art. 30 ust. 4 i zamówi w trybie właściwym dla tej części, a więc bez zastosowania ustawy Pzp (bo wartość tylko kilkanaście tysięcy). No ale to jest z dofinasowania i boję się, że się przyczepią.
Bardzo proszę o podsunięcie pomysłu jak należy postąpić w tej sytuacji.
W postępowaniu prowadzonym w trybie art. 132 Pzp (tzw. unijnym) z 11 części nie wyłoniono wykonawcy w dwóch częściach (w jednym zepsuta oferta, w drugim brak oferty). Jedna część to sprzęt medyczny (USG ok. 500 tys. zł netto) a druga część to o wartości kilkunastu tysięcy netto narzędzia chirurgiczne. Musimy teraz na nowo ogłosić postępowanie - nie chcemy wolnej ręki, ponieważ zamówienie jest z dofinansowania z Ministerstwa Zdrowia. Problem mam taki, że ta druga część na narzędzia pasuje mi teraz do postępowania unijnego, które właśnie przygotowujemy na zakup implantów, bo tam mamy też 2 części z narzędziami tego typu. Czy powinnam teraz rozdzielić te dwie części nierozstrzygnięte (USG i narzedzia) i ogłosić na USG przetarg krajowy, a pakiet narzędziowy dołączyć do przetargu unijnego? Wydaje mi się, że tak, ale martwią mnie dwie rzeczy: 1) kody CPV - w pierwszym postępowaniu miałam jeden ogólny do wszystkich części, a teraz jak rozdzielę te części to dla części narzędziowej będzie inny kod CPV (taki typowy z implantów i narzędzi chirurgicznych ) 2) zależy nam na czasie - musimy wyłonić wykonawcę i rozliczyć dofinansowanie do końca roku, a przetarg unijny rozstrzygnie się z końcem roku - myślę o zastosowaniu dla tej części z narzędziami art. 30 ust. 4 i zamówi w trybie właściwym dla tej części, a więc bez zastosowania ustawy Pzp (bo wartość tylko kilkanaście tysięcy). No ale to jest z dofinasowania i boję się, że się przyczepią. Bardzo proszę o podsunięcie pomysłu jak należy postąpić w tej sytuacji.
0
2024-08-22 12:02 0

A.

Anna .....

Fachowiec 439

Na pewno możesz skorzystać z art. 30 ust. 4 i na narzędzia udzielić zamówienia regulaminowo
Na pewno możesz skorzystać z art. 30 ust. 4 i na narzędzia udzielić zamówienia regulaminowo
0
2024-08-22 12:34 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy