Forum

Powrót Naliczanie kar umownych

I.

Izabela .....

0

Postępowanie krajowe, sukcesywna dostawa odczynników w okresie 12 m-cy.
Pierwszy raz zmuszona jestem wysłać do Wykonawcy pismo w sprawie rozpoczęcia naliczania kary umownej w związku z nieterminową dostawą.
Czy podzieliłby się ktoś wzorem takiego pisma?
Kiedy takie pismo wysłać do Wykonawcy, od razu następnego dnia po umownym terminie dostawy? Ja
Postępowanie krajowe, sukcesywna dostawa odczynników w okresie 12 m-cy. Pierwszy raz zmuszona jestem wysłać do Wykonawcy pismo w sprawie rozpoczęcia naliczania kary umownej w związku z nieterminową dostawą. Czy podzieliłby się ktoś wzorem takiego pisma? Kiedy takie pismo wysłać do Wykonawcy, od razu następnego dnia po umownym terminie dostawy? Ja
0
2024-08-19 12:13 0

A.

Alicja .....

Fachowiec 360

Rozumiem, ze przewidzieliście w umowie kary umowne za nieterminowe dostarczenie każdej z dostaw. Jeżeli tak, najpierw trzeba poczekać kiedy wykonawca dostarczy odczynniki a dopiero można naliczyć karę za zwłokę. To już powinna zrobić księgowość i wystosować do wykonawcy notę obciążeniową z wezwaniem do zapłaty. Z tym powinna wystąpić do księgowości osoba merytoryczna, która odpowiada za realizacje zamówienia ze strony zamawiającego. W informacji powinna podać jakiej umowy dotyczy kara oraz za ile dni powinna zostać naliczona.
Rozumiem, ze przewidzieliście w umowie kary umowne za nieterminowe dostarczenie każdej z dostaw. Jeżeli tak, najpierw trzeba poczekać kiedy wykonawca dostarczy odczynniki a dopiero można naliczyć karę za zwłokę. To już powinna zrobić księgowość i wystosować do wykonawcy notę obciążeniową z wezwaniem do zapłaty. Z tym powinna wystąpić do księgowości osoba merytoryczna, która odpowiada za realizacje zamówienia ze strony zamawiającego. W informacji powinna podać jakiej umowy dotyczy kara oraz za ile dni powinna zostać naliczona.
0
2024-08-19 14:32 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy