Forum

Powrót postępowanie odbiór i transport odpadów komunalnych

M.

Marta .....

5

Witajcie. Mam pytanie do osób, które organizowały postępowanie na odbiór i transport odpadów komunalnych, bez zagospodarowania odpadów komunalnych. Mamy zapis w SWZ, że : "Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia Gminie Chojnów osiągnięcia zgodnie z obowiązującymi przepisami wymaganych poziomów recyklingu, przygotowania do ponownego użycia i odzysku innymi metodami oraz ograniczenia masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji przekazywanych do składowania" - nawiązanie jest tutaj do art. 9g ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, tj.
Podmiot odbierający odpady komunalne na podstawie umowy z właścicielem nieruchomości jest obowiązany do osiągnięcia w danym roku kalendarzowym w odniesieniu do masy odebranych przez siebie odpadów komunalnych poziomów:
1) przygotowania do ponownego użycia i recyklingu określonych w art. 3aa albo art. 3b ust. 1;
2) ograniczenia masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji przekazywanych do składowania określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 3c ust. 2 pkt 1;
3) nieprzekraczających poziomów składowania określonych w art. 3b ust. 2a.
Z tytułu nieosiągnięcia tych poziomów recyklingu mamy przewidzianą karę umowną.

W naszym przypadku jak wyżej napisałam nie mamy zagospodarowania odpadów, a jedynie ich odbiór i transport. Wpłynęły pytania do postępowania z prośbą o wykreślenie tych zapisów (z opz i umowy). Merytoryczny mowi, żeby zostawic tak jak jest. Jednakże mam z tym zapisem wątpliwości czy faktycznie powinno zostać tak jak jest w obecnym brzmieniu. W ustawie pzp przecież mamy w art. 433 pkt 2 : Projektowane postanowienia umowy nie mogą przewidywać: naliczania kar umownych za zachowanie wykonawcy niezwiązane bezpośrednio lub pośrednio z przedmiotem umowy lub jej prawidłowym wykonaniem.
Znalazłam wyroki KIO w tym zakresie, ale w każdym przypadku było też zagospodarowanie odpadów przez Wykonawcę. Wydaje mi się, że w naszym przypadku, gdzie Wykonawca świadczy usługę odbioru i transportu odpadów, karanie go za nieosiągnięcie poziomów recyklingu jest sprzeczne z powyższym art. 433 pkt 2 ustawy Pzp.
Co sądzicie ??
Witajcie. Mam pytanie do osób, które organizowały postępowanie na odbiór i transport odpadów komunalnych, bez zagospodarowania odpadów komunalnych. Mamy zapis w SWZ, że : "Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia Gminie Chojnów osiągnięcia zgodnie z obowiązującymi przepisami wymaganych poziomów recyklingu, przygotowania do ponownego użycia i odzysku innymi metodami oraz ograniczenia masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji przekazywanych do składowania" - nawiązanie jest tutaj do art. 9g ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, tj. Podmiot odbierający odpady komunalne na podstawie umowy z właścicielem nieruchomości jest obowiązany do osiągnięcia w danym roku kalendarzowym w odniesieniu do masy odebranych przez siebie odpadów komunalnych poziomów: 1) przygotowania do ponownego użycia i recyklingu określonych w art. 3aa albo art. 3b ust. 1; 2) ograniczenia masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji przekazywanych do składowania określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 3c ust. 2 pkt 1; 3) nieprzekraczających poziomów składowania określonych w art. 3b ust. 2a. Z tytułu nieosiągnięcia tych poziomów recyklingu mamy przewidzianą karę umowną. W naszym przypadku jak wyżej napisałam nie mamy zagospodarowania odpadów, a jedynie ich odbiór i transport. Wpłynęły pytania do postępowania z prośbą o wykreślenie tych zapisów (z opz i umowy). Merytoryczny mowi, żeby zostawic tak jak jest. Jednakże mam z tym zapisem wątpliwości czy faktycznie powinno zostać tak jak jest w obecnym brzmieniu. W ustawie pzp przecież mamy w art. 433 pkt 2 : Projektowane postanowienia umowy nie mogą przewidywać: naliczania kar umownych za zachowanie wykonawcy niezwiązane bezpośrednio lub pośrednio z przedmiotem umowy lub jej prawidłowym wykonaniem. Znalazłam wyroki KIO w tym zakresie, ale w każdym przypadku było też zagospodarowanie odpadów przez Wykonawcę. Wydaje mi się, że w naszym przypadku, gdzie Wykonawca świadczy usługę odbioru i transportu odpadów, karanie go za nieosiągnięcie poziomów recyklingu jest sprzeczne z powyższym art. 433 pkt 2 ustawy Pzp. Co sądzicie ??
0
2024-08-19 12:07 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

A za zagospodarowanie odpadów odpowiadacie wy? Wskazujecie gdzie on ma te odpady przetransportować?
A za zagospodarowanie odpadów odpowiadacie wy? Wskazujecie gdzie on ma te odpady przetransportować?
0
2024-08-19 12:45 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy