Forum

Powrót weryfikacja podpisu polisy OC

D.

Dorota .....

3

Witam, mam polisę OC złożoną na 1 wezwanie pśd. Format pdf i jest na niej informacja "Polisa nie wymaga podpisu Klienta
Polisa zawarta przez: ...". Wykonawca co prawda złożył na niej podpis zaufany, ale coś nie tak bo wyświetla mi się w weryfikacji, że podpis jest nieprawidłowy. Czy ta polisa będzie ok, czy wezwać, żeby złożył prawidłowo podpisaną?
Witam, mam polisę OC złożoną na 1 wezwanie pśd. Format pdf i jest na niej informacja "Polisa nie wymaga podpisu Klienta Polisa zawarta przez: ...". Wykonawca co prawda złożył na niej podpis zaufany, ale coś nie tak bo wyświetla mi się w weryfikacji, że podpis jest nieprawidłowy. Czy ta polisa będzie ok, czy wezwać, żeby złożył prawidłowo podpisaną?
0
2024-08-13 16:54 0

A.

Aleksandra .....

Fachowiec 109

Polisa stanowi potwierdzenie zawarcia umowy, ale nie jest umową ubezpieczenia. Podpis Wykonawcy na polisie nie wywołuje żadnego skutku prawnego, dlatego "nie wymaga podpisu klienta". Wymaga natomiast podpisu wystawcy - ubezpieczyciela, tj. wezwać do złożenia oryginału polisy (nie ma obowiązku weryfikowania, czy osoba podpisująca jest do tego uprawniona).
Polisa stanowi potwierdzenie zawarcia umowy, ale nie jest umową ubezpieczenia. Podpis Wykonawcy na polisie nie wywołuje żadnego skutku prawnego, dlatego "nie wymaga podpisu klienta". Wymaga natomiast podpisu wystawcy - ubezpieczyciela, tj. wezwać do złożenia oryginału polisy (nie ma obowiązku weryfikowania, czy osoba podpisująca jest do tego uprawniona).
0
2024-08-13 20:08 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy