Forum

Powrót Wniosek o zwrot wadium w trwającym postępowaniu

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Dzień po otwarciu ofert Wykonawca złożył wniosek o zwrot wadium. Oczywiście na chwilę obecną nie ma spełnionych żadnych przesłanek, ale teraz się zastanawiam jak traktować jego wniosek jak już postępowanie będzie rozstrzygnięte. Czy w momencie wyboru oferty najkorzystniejszej np. za 3 tygodnie, potraktować jego wniosek jakby wpłynął w dniu wyboru, dokonać odrzucenia oferty i zwrócić mu wadium w terminie do 7 dni od dnia wyboru? Ustawa nakazuje zwrot do 7 dni od złożenia wniosku, ale nie przewiduje aż tak kreatywnych wykonawców.
Dzień po otwarciu ofert Wykonawca złożył wniosek o zwrot wadium. Oczywiście na chwilę obecną nie ma spełnionych żadnych przesłanek, ale teraz się zastanawiam jak traktować jego wniosek jak już postępowanie będzie rozstrzygnięte. Czy w momencie wyboru oferty najkorzystniejszej np. za 3 tygodnie, potraktować jego wniosek jakby wpłynął w dniu wyboru, dokonać odrzucenia oferty i zwrócić mu wadium w terminie do 7 dni od dnia wyboru? Ustawa nakazuje zwrot do 7 dni od złożenia wniosku, ale nie przewiduje aż tak kreatywnych wykonawców.
0
2024-07-26 12:13 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Ja przyznam, że raz miałam taka sytuacje i poinformowałam wykonawce o odrzuceniu jego wniosku o zwrot. I zwróciłam potem wadium zgodnie z przepisami. Uznałam, ze skoro odrzuciliśmy wniosek o zwrot, to nie ma już on mocy wiążącej.

Ale przyznam, ze teraz zasiałeś we mnie ziarnko niepewności :P
Ja przyznam, że raz miałam taka sytuacje i poinformowałam wykonawce o odrzuceniu jego wniosku o zwrot. I zwróciłam potem wadium zgodnie z przepisami. Uznałam, ze skoro odrzuciliśmy wniosek o zwrot, to nie ma już on mocy wiążącej. Ale przyznam, ze teraz zasiałeś we mnie ziarnko niepewności :P
0
2024-07-26 13:40 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy