Odpowiedź:
Data: 21.01.2022
W przypadku, gdy przedmiotem zamówienia są dostawy podobne, wartością zamówienia jest łączna wartość zamówień, również w przypadku, gdy zamawiający zamierza udzielać zamówień w częściach. Podkreślić należy, że zgodnie z art. 28 ustawy, podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy... Przepis ten jednoznacznie określa, że zamówienia podobne należy agregować mając na uwadze podobne artykuły spożywcze, które mogą leżeć w zainteresowaniu konkretnych wykonawców specjalizujących się w poszczególnych branżach. Nie będzie zasadne traktowanie branży mięsnej jako podobnej do branży mleczarskiej lub rolno spożywczej. Mając powyższe na uwadze, uprawnione jest twierdzenie, że ustalając wartość zamówienia na dostawy produktów rolno spożywczych takich jak ziemniaki, marchew, owoce itp. należy przyjmować łączną wartość tych produktów. Podobnie produkty z branży mięsnej lub mleczarskiej.